Blog

tipy a novinky na blogu

Martin Riegel

Tradiční české novoroční menu – jak na to?

Novoroční menuJak na Nový rok, tak po celý rok. Dejte si záležet na jídelníčku prvního dne v roce, třeba tím ovlivníte své stravování v následujících měsících. Nebo si alespoň dobře pochutnáte. A nebojte, připravit zdravé a chutné menu je opravdu snadné.

Aby se penízky nerozkutálely

Většina pokrmů, které je či není vhodné servírovat v tento den, má nějakou spojitost s financemi. Nedoporučuje se připravovat drůbež, aby vám peníze neuletěly, naopak čočka je vítaná, protože svým tvarem symbolizuje jejich hojnost.

Při sestavování svátečního menu můžete zvolit tradiční cestu nebo pokrmy připravit v moderním hávu. Důležité je dbát především na chutě strávníků. Snažte se jednotlivá jídla k sobě sladit tak, aby bylo menu jako celek výživné, zajímavé a lahodné. Po vydatných Vánocích se také doporučují spíše odlehčenější pokrmy, které jsou méně tučné.

Zelňačka s uzeným, čočka a zvěřina

Novoroční menu často začíná uzenou polévkou se zelím, klasickou zelňačkou nebo novoročním oukropem. Někde pak následuje křenová omáčka s houskovým knedlíkem, jinde dávají přednost pokrmům z čočky. Tu můžete připravit na několikero způsobů − jako přílohu k masu, uvařit ji na kyselo a podávat s párkem, uzeným či volským okem, nebo udělat tradiční čočkovou polévku. A pokud chcete vyzkoušet něco nového, udělejte si čočkovou omáčku.

cockova-polivka

Recept na čočkovou omáčku s knedlíkem

Na její přípravu budete potřebovat jen čtvrt kila čočky, 350 gramů uzeného masa, 200 mililitrů smetany, 60 mililitrů mléka, 2 polévkové lžíce hladké mouky a na dochucení sůl, pepř a ocet. Čočku den předem namočte do vody a uzené maso uvařte v trošce vody. Maso vyjměte a ve vývaru uvařte čočku, až bude pěkně měkká, případně dolijte vodu (čočka musí být řidší). Pak zahustěte omáčku mlékem s moukou, povařte a přilijte smetanu. Dochuťte solí, pepřem a octem, přidejte maso a knedlíky a můžete servírovat na stůl.

Pokud vás luštěniny nelákají, můžete si připravit tradiční zvěřinu, jehněčí kolínko nebo vepřový steak na šalvěji. Fantazii se meze nekladou, přeci jen jde hlavně o to, aby všem chutnalo a u stolu byla příjemná atmosféra.

A pokud si nechcete s „meníčkem“ lámat hlavu, zajděte do Restaurace UNO ve Zlíně a nechte přípravu novoročních pochutin na profesionálech. Jistě nebudete litovat.