tipy a novinky na blogu
Tipy našeho šéfkuchaře na skvělé jarní polévky
Zelená je barva jara. Příroda se začíná probouzet ze zimního spánku a konečně se zase obleče do svěží zelené barvy, která je plná energie. Jarní energii můžete načerpat i v kuchyni. Stačí si připravit některou z jarních „zelených“ polévek, které pohladí vaše chuťové buňky a naladí vás na jarní vlnu.
Tady jsou dva tipy na oblíbené jarní polévky našeho šéfkuchaře Martina.
Polévka z medvědího česneku
Medvědí česnek je úžasná jarní bylinka, jedna z prvních poslů jara. V těchto dnech ji můžete najít v listnatých lesích nebo pro něj můžete vyrazit na trh. Medvědí česnek je univerzální bylinka, která se hodí do pomazánek, salátů, ale polévka je z něj jednoznačně nejlepší. A hlavně velmi jednoduchá.
Potřebovat budete:
2 střední brambory
1 svazek medvědího česneku
1 litr vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
150 ml smetany
šalotku
sůl
pepř čerstvě mletý
Šalotku nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory. Zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem. Přidáme smetanu a na jemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme kuchyňským mixérem.
Jarní hrášková polévka
Tato polévka vás jarně naladí už v okamžiku, kdy se na ni podíváte. Má nádherně zelenkavou barvu, příjemnou vůni a navíc vás skvěle zasytí. Tak pojďme na ni.
Potřebovat budete:
500 g čerstvého nebo mraženého hrášku
šalotku
1 litr zeleninového vývaru
150 ml smetany
máslo
sůl
pepř čerstvě mletý
Nejprve orestujte na másle šalotku. Přidejte hrášek, promíchejte, osolte, opepřete a zalejte zeleninovým vývarem a vše přiveďte k varu. Jakmile je hrášek měkký, sundejte polévku ze žáru. Nesmí se totiž dlouho vařit, jinak zešedne. Do polévky přidejte smetanu a rozmixujte v mixéru. Dle chuti ještě dosolte a opepřete. Polévku můžete podávat například s opečenou bagetkou.
Dobrou chuť vám přeje Martin Riegel