Blog

tipy a novinky na blogu

Martin Riegel

Nebojte se medvědího česneku – skvělá chuť bez společenského faux pax

Tuhle zázračnou bylinu najdete na jaře ve volné přírodě. Můžete si tak sami a zadarmo nasbírat její listy a poznat blahodárné účinky rostliny na vlastní kůži. Navíc skvěle chutná a hodí se do spousty pokrmů.

Medvědí česnek – antibiotikum vyrobené matkou přírodou

Medvědí česnek je přírodní antioxidant i antibiotikum. Je zdrojem vitamínu A, B1, B2 a C, obsahuje železo, zinek, hořčík, vápník, měď i mangan. Navíc snižuje krevní tlak a podporuje trávení, takže se často doporučuje při jarních očistách.

Jeho pozitivní účinky můžete okusit, pokud trpíte aterosklerózou a astmatem, a pomůže vám i při chřipce. Česnek reguluje činnost žaludku, podporuje trávení, uklidňuje křeče hladkého svalstva a dokonce ničí i střevní parazity. Navíc napomáhá hojení ran a vředů.

Kde medvědí česnek najdete?

Tato rostlinka je rozšířena takřka po celé Evropě. Najdete ji ve Velké Británii, Španělsku i na Kavkazu. A roste stejně tak hojně i po celé České republice, nejčastěji na něj narazíte na severovýchodě a jihozápadě Čech nebo na Moravě. Šéfkuchař naší restaurace Uno ve Zlíně doporučuje hledat medvědí česnek hlavně v nížinách a ve vlhčích lesích.

Jak česnek servírovat

Z rostlinky sbírejte nať na počátku květu v období jara, v srpnu a září můžete zužitkovat i cibuli. Medvědí česnek se hodí do salátů, polévek, pomazánek, omáček i rizota a vyrobíte s ním i vynikající  pesto. Skvěle chutná, i když listy jen pokrájíte a nasypete na chleba s máslem.

Můžete ho použít do všech pokrmů, kam běžně přidáváte klasický česnek. Má vynikající, nezaměnitelnou, jemně pikantní chuť, takže dodá jídlu příjemně kořeněný nádech. Jeho velkou výhodou navíc je, že se po jeho požití nemusíte bát nepříjemného dechu. Medvědí česnek totiž skoro není cítit. Proto vám v našem penzionu Uno doporučíme třeba zrovna výbornou polévku právě z medvědího česneku, určitě ji vyzkoušejte.