Blog

tipy a novinky na blogu

Martin Riegel

Na cestě kolem světa v Restauraci UNO

Věděli jste, že asijská kuchyně obohatila světovou gastronomii nejen o sushi nebo polévku pho, ale Asiati vytipovali a pojmenovali chuť pátou, tzv. umami? Nebo že v Kolumbii a Brazílii je základní kulinářskou surovinou kokosové mléko? Zahušťují se jím omáčky, vaří se s ním dokonce i maso. Nebo že pita, plochý nekvašený chléb, kdysi vznikl v Egyptě?

Svět je prostě plný nejen zajímavostí ale hlavně chutí. A my vás nyní zveme na cestu kolem světa! 🌍🌎🌏 Připravili jsme pro vás totiž trochu netradiční kartu – v UNO teď můžete na jednom místě ochutnat to nejlepší ze světové kuchyně. Prostřednictvím našich kuchařů se tak můžete vydat na gurmánskou cestu třeba po amerických, asijských i afrických zemích.

Karibik 🇯🇲  ► Přijďte ochutnat tradiční karibské ceviche s kokosovým mlékem, limetou, koriandrem, chilli a avokádem. Ceviche (vyslovuje se seviče) je pokrm z ryb, oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Připravuje se ze syrového rybího masa. Jedná se o peruánské národní jídlo, které má dokonce svůj svátek. Den ceviche se v Peru slaví 28. června.

Vietnam 🇻🇳 ► Připravíme vám i královnu všech polévek – polévku Phở bò, na které je dnes doslova závislý kde kdo 🙂 Přijďte i vy ochutnat její absolutně návykovou chuť! U nás vám ji navíc naservírujeme s limetou a domácí srirachou, tedy omáčkou z fermentovaných chilli papriček.

Mexiko 🇲🇽  ► Podávat se u nás bude i tradiční mexická polévka Sopa azteca – rajčatovo kuřecí polévka s lehce zauzenými mexickými chilli papričkami Pasilla, kuřecí prso, kukuřičná tortilla, čerstvý sýr, zakysaná smetana, avokádo, koriandr. Tuto polévku když jednou ochutnáte, bude ji chtít jíst už pořád.

Indonésie 🇮🇩 ► Nezapomeňte u nás ochutnat ani špíz z kuřecích stehen s omáčkou satay, jasmínovou rýží, arašídy, koriandrem, limetou. Malé špízy připravené na grilu pochází z ostrova Jáva a v Indonésii se dokonce saté stalo národním jídlem. Ani se nedivíme. Tato jednoduchá kombinace grilovaného masa a omáčky z arašídů je opravdu úžasná. A teď máte šanci tuto indonéskou delikatesu ochutnat přímo ve Zlíně

Thajsko 🇹🇭 ► Naservirujeme vás i červené kari (galangal, citronová tráva, šalotka, chilli, česnek) s kuřecím masem, červenou paprikou a cuketou, jasmínovou rýží a limentou. Kari vás krásně zahřeje v zimních dnech, navíc je nádherně barevné a hlavně chutné!

Kolumbie 🇨🇴 ► Co by byla cesta kolem světa bez oblíbených kolumbijských Empanadas – smažených kukuřičných kapsiček plněných hovězím masem se zeleninou, podáváme s limetou a pikantní salsou ají. Víte, že první dochovaná zmínka o tomto pokrmu je už z roku 1520? Neuvěřitelné!

Argentina 🇦🇷 ► Argentinský rump steak se salsou chimichuri, opékaný brambor. To je poctivá klasika. Ale na našem světovém menu nesmí chybět.

Egypt 🇪🇬 ► Míchaný zeleninový salát s falafelem, jogurtovo-mátový dresing

Indie 🇮🇳 ► Dhal znamená v sanskrtu luštěniny. Připravuje se z nich stejnojmenné jídlo, které je středobodem indické kuchyně. My vám naservírujeme Dhal z čočky, kokosového mléka, zázvoru a koření a jasmínovou rýži.

 

Tak se připravte –  vyrážíme. A doufáme, že vy spolu s námi. Více informací o novém jídelním lístku najdete zde http://www.penzionuno.cz//restaurace-bar-uno/jidelni-listek/IMG_2296