Blog

tipy a novinky na blogu

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-pumpkin-cream-soup-seeds-oil-white-plate-image34270595
Martin Riegel

Královna podzimu – dýně!

Dozrávají na zahrádkách, je je vidět všude na trzích, jednoduše nám skáčou skoro samy do cesty. Řeč je o dýních, jejichž čas právě nadešel. A když venku skučí chladný vítr, tak přijde rozhodně vhod třeba polévka z podzimních plodů.

Jedna z nejlepších variant je třeba dýňová polévka, a to nejlépe z malé roztomilé dýně s názvem Hokkaidó. Tato dýně je skvělá surovina do kuchyně, kterou si můžete vypěstovat sami na zahrádce. Dá se upravit jako příloha – například dýňová kaše, nebo se používá jako hlavní surovina pro přípravu báječných krémových polévek, omáček, dá se péct nebo přidávat do těsta při sladkém pečení. Její využití je rozmanité.

 

My pro vás máme 2 tipy na jednoduché recepty z dýně Hokkaidó. Tak pojďme na ně.

Krémová dýňová polévka

Milovníci polévek zbystřete! Tato podzimní záležitost dokáže nejen skvěle zasytit, ale také chutná božsky! A její příprava je úžasně jednoduchá.

Potřebovat budete:

Dužinu z oloupané dýně

Zeleninový vývar

1 cibuli

100 ml smetany

2 polévkové lžíce oleje

špetku kari

sůl a pepř
Vlčí máky

Cibuli pokrájejte nadrobno a nechte ji zezlátnout na oleji. Dýni rozkrojte na půl a odstraňte semínka. Zbytek dužiny nakrájejte na kostky. Vhoďte do hrnce k cibulce. Po chvilce zalijte vývarem. Po dvaceti minutách vaření odstavte a ručním mixérem polévku rozmixujte. Dochuťte smetanou (pro méně hustou konzistenci můžete nahradit mlékem), přidejte špetku kari a dochuťte solí a pepřem dle chuti. Polévku můžete ozdobit opraženými dýňovými semínky. Podávejte s pečivem.

 

Famózní dýňový koláč

Štrůdl je sice podzimní klasika, ale jakmile jednou ochutnáte dýňový koláč, už ho navždy zařadíte mezi své podzimní rituály.

Potřebovat budete:

0,5 kg dýně Hokkaidó

300 g hladké mouky
175 g másla
4 lžíce vody
3 vejce
4 lžíce cukru
2 lžíce smetany
šťáva z 1 pomeranče
půl lžičky mleté skořice
půl lžičky mletého zázvoru
3 hřebíčky

Vlčí máky

Základem je klasické křehké těsto, které připravíte z másla, mouky a vody. Vypracujte hmotu a dejte na půl hodiny do lednice. Mezitím upečte dýni doměkka a poté rozmixujte na kaši. V míse rozšlehejte 3 vejce, smetanu, koření, cukr spolu s pomerančovou šťávou. Koláčovou formu vyložíte pečícím papírem. Těsto vyválejte a vložte do koláčové formy. Přebytečné okraje ořežte. Korpus vložte do trouby a pečte 10 minut na 180°C. Poté formu vytáhněte a naplňte dýňovou směsí. Pečte zhruba 50 minut při 180°C.

 

Dobrou chuť.

A pokud se vám příliš do vaření a pečení nechce, počkejte si na náš další degustační večer, v rámci kterého vám připravíme jedinečné menu z podzimních surovin. Rezervujte si proto termín 28. – 29.října 2016 a sledujte náš Facebook, kde se však dozvíte více podrobností.