Blog

tipy a novinky na blogu

Martin Riegel

Kam směřuje současná česká kuchyně?

Ukázka moderního pokrmuVíte, co se teď v Čechách nejvíc vaří? Jak se naše gastronomie vyvíjí a k čemu směřuje? Pojďte s námi na krátkou exkurzi, kde vám ukážeme, jak vypadá moderní česká kuchyně.

Moderní česká gastronomie tradici neodmítá. Ba naopak!

Současné kulinářství vychází ze svých základů, jen je částečně upravuje. Můžeme pozorovat odklon od cizokrajných plodin a receptů, kuchaři se dnes snaží spíše o návrat k původní české kuchyni. Vaří z regionálních surovin, pracují se starými recepty a snaží se zachovávat podstatu českých jídel. Daleko víc si ale hrají s různými chutěmi, rádi kombinují a nebojí se pracovat s nejnovější technologií. Jejich cílem je posunout tradiční českou kuchyni na novou úroveň.

Od doby Magdaleny Dobromily Rettigové se toho mnoho změnilo, to hlavní ale zůstalo. Česká gastronomie je regionální, nápaditá a vyvážená. Nevěřte tomu, když vám někdo bude tvrdit, že je česká kuchyně jen tučná, plná mastných a těžkých pokrmů. To je stereotyp, který dávno neplatí.

Aktuální trendy moderní české kuchyně

Jak bylo řečeno výše, sláva lokálních pochutin se pomalu ale jistě vrací. V dnešní době opět hodně využíváme našeho přírodního bohatství. Na naše talíře se znovu vrací zvěřina, jíme více sladkovodních ryb z našich řek a rybníků, vážíme si českého ovoce a zeleniny a stále nedáme dopustit na houby. Čerpáme z toho, co nám okolí nabízí, například naše restaurace Uno připravuje mnoho jídel z čistě regionálních produktů. Hlavním trendem současného českého vaření je kromě návratu ke kořenům ještě kombinování. Šéfkuchaři kombinují recepty našich babiček s foodstylingem, do moderních salátů přidávají bylinky volně rostoucí na našich lukách a věnují se i zážitkové gastronomii.

Tuto snahu o propojování vyjadřuje například gastronomický styl „fusion cuisine“, který tradiční regionální kuchyni ozvláštňuje porcí exotiky – českou gastronomii kombinuje třeba s kuchyní francouzskou, mexickou nebo italskou. Můžete se setkat i s tzv. foodpairingem, který kombinuje různé druhy potravin se stejnou základní aromatickou složkou. A hitem je i molekulární kuchyně, která klasické suroviny upravuje speciálním, netradičním způsobem, aby výsledná podoba pokrmu byla jiná, než je běžné.

Pokud chcete zjistit, jak chutná moderní česká kuchyně, navštivte některou z našich degustací, kterou plánujeme na přelom února a března. Určitě to bude stát za to, jelikož si předchozí degustace naši zákazníci velmi oblíbili.