Blog

tipy a novinky na blogu

Martin Riegel

Barevný podzim na talíři – 2 recepty, které musíte zkusit!

Dýňová polévka

Užívejte si pochutin, které nám podzimní měsíce nabízejí. Máme tu pro vás dva recepty, které jste si v naší restauraci velmi oblíbili, proto jsme se rozhodli zveřejnit Vám tyto zjednodušit. abyste si tyto dvě sezónní jídla mohli připravit i u Vás doma. A pokud Vás zajímá, jak tato jídla chutnají se zázemím šikovných rukou a profesionální kuchyně, pak neváhejte a stavte se u nás v restauraci Uno na naše podzimní menu.

Jednoduchá dýňová polévka

Pokud jste dýni ještě nikdy nepřipravovali, nevadí, tenhle recept zvládne i úplný začátečník. Nejprve si nakrájejte na kostičky jednu cibuli a osmahněte ji dozlatova na oleji. Poté vezměte asi kilovou dýni, vydlabejte její vnitřek a ze zbytku si třeba vytvořte pravý halloweenský kukuč. Vnitřek dýně pokrájejte na kostičky, přidejte k zlatavé cibulce a zalijte litrem kuřecího nebo zeleninového vývaru. Nechte vše asi 20 minut povařit, aby dýně hezky změkla, poté odstavte a nechte vychladnout.
Polévku následně rozmixujte a dochuťte solí, pepřem, kari kořením a sladkou smetanou. Hrnec vraťte zpátky na mírný oheň, chviličku povařte, a pak podávejte se lžičkou zakysané smetany a posypkou z nasekané pažitky nebo bazalky.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Příprava lahodné kančí kýty je už trochu složitější, určitě ale stojí za to. Nejprve tedy k ingrediencím. Na přípravu receptu budete potřebovat: 800 g kančího hřbetu bez kosti, asi 100 g slaniny, 2 mrkve, 2 petržele, čtvrtku celeru, jednu cibuli, trochu vepřového sádla, snítku tymiánu, snítku majoránky, jednu hvězdičku badyánu, 4 lžíce cukru (krupice), 1 rajský protlak, masový vývar, 200 g šípkové zavařeniny, 100 ml červeného vína, 200 ml pomerančové šťávy, lžičku mleté skořice, divoké koření (tedy celý pepř, bobkový list, nové koření a jalovec), citronovou šťávu, strouhaný perník, mletý pepř a samozřejmě sůl.

Z mrkve, celeru, petržele a špeku nakrájejte několik klínků na prošpikování masa, zbytek nakrájejte na kostičky. Kančí hřbet očistěte, pokrájejte na jednotlivé porce, prošpikujte zeleninou a špekem a osolte.

Poté na sádle orestujte mrkev, petržel, celer, cibuli a kostičky špeku – to vše pěkně do zlatohněda – a následně přidejte bylinky spolu s kořením (tedy majoránku, tymián, badyán, divoké koření a jalovec), celou směs posypejte cukrem a nechte zkaramelizovat. Dále přidejte rajský protlak spolu se šípkovou zavařeninou, vše opět zarestujte a nakonec zalijte vývarem, trochou vína a pomerančovou šťávou. Směs přiveďte k varu a následně vložte maso. Vše osolte a pod pokličkou duste pěkně doměkka.

Když je maso hezky měkké, vyjměte ho a omáčku propasírujte (popřípadě vyjměte koření a omáčku rozmixujte). Nakonec ji zahustěte nastrouhaným perníkem a dochuťte skořicí. Na talíř nandejte maso, přidejte houskový knedlík a zalijte pořádnou dávkou omáčky.