tipy a novinky na blogu
Tajemství báječného předkrmu z minulého týdne aneb jak na Tian z grilovaného lilku a cukety
Degustační akce s pořadovým číslem deset je úspěšně za námi a nám nezbývá než opět poděkovat kuchaři restaurace u Emy Destinové v Praze Stevenu Trumpfhellerovi, neboť bylo vidět, že se nekorunovaným šampionem Prague food festivalu nestává jen tak nadarmo. Poděkování patří i Vám všem, kteří jste na tuto akci dorazili a pomohli tak šířit zvěst o dobrém jídle a moderní gastronomii dále. Jelikož se Vás značné množství po degustaci ptalo na princip onoho báječného startéru, tedy Tianu z grilovaného lilku a cukety plněného kozím sýrem, rozhodli jsme se poodhalit roušku tajemství a na tomto místě Vás s jeho výrobou seznámit.
Nejprve ale trochu špetka teorie. Tian je název pro starou francouzskou hliněnou zapékací mísu, které dala název všem jídlům, které se v ní připravují. Obvykle se jedná o zapékaný sýr, zeleninu či kombinaci obojího, což je ostatně i náš případ dnes. Pokud doma nemáte Tian, což asi většina z Vás nevlastní, stačí jakákoliv vhodná zapékací mísa a můžete se pustit do přípravy tohoto lahodného francouzského startéru.
Tian z grilovaného lilku a cukety plněný kozím sýrem
Budeme potřebovat:
- Jeden středně velký lilek
- Dvě menší cukety
- Asi 200g kozího sýra
- 200 ml smetany
- 100g másla
- Sůl, bílý pepř
- Vlašské ořechy
- Česnek
- Olivový olej
- Čerstvý rozmarýn nebo tymián
Postup:
Omytý, okrájeny a osušený lilek nakrájíme spolu s cuketou na co možná nejtenčí plátky. Na rozpálené pánvi rozehřejeme olivový olej a cuketu s lilkem lehce orestujeme z obou stran. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Do misky vložíme kozí sýr, olivový olej, vyšlehanou smetanu a vychladlé přepuštěné máslo. Opět osolíme, opepříme, přidáme čerstvé bylinky a vyšleháme do jednolité hmoty. Následně můžeme přidat česnek nebo vlašské ořechy. Do malé zapékací nádoby, kterou vytřeme olejem, vyložíme střídavě plátky cukety a lilku a zalijeme sýrovou hmotou. Vršek můžeme ozdobit plátky zeleniny. Takto připravený starter necháme vychladnout a uložíme jej do lednice ztuhnout.
Jak Vám tento recept vyšel? Pokud Vám chutnalo, nezapomeňte se s námi podělit o zážitky na facebooku Penzionu Uno.