Blog

tipy a novinky na blogu

Martin Riegel

Jednoduchý a chutný jarní recept. Vyzkoušejte polévku z kopřiv

Kopřivová polévkaJaro je tady. Je na čase trochu upravit jídelníček a přidat čerstvé suroviny. Připravili jsme pro vás vynikající recept na polévku z kopřiv.

Kopřivy rostou téměř kdekoliv. Jejich velká výhoda spočívá ve schopnosti vytáhnout z půdy i malé množství živin. A umí to velmi dobře. Právě proto obsahují celou řadu minerálních látek a vitamínů, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jarní nové výhonky jsou na ně obzvlášť bohaté a mají celou řadu použití, mezi které patří i konzumace v různých podobách.

Ošetření žahavých chlupů

Aby nám kopřivy nepopálily jazyky, musíme je nejdříve zbavit žahavých chlupů. Toho docílíme například tak, že kopřivy nasekáme na kousky a krátce spaříme horkou vodou. Další možností je zavadnutí v připravené pánvi nebo kastrolu s troškou másla.

Výborná lehká polévka z kopřiv

Pro samotnou polévku budete potřebovat: větší hrst mladých kopřiv, 100 ml smetany, půl litru vývaru (může být kuřecí nebo zeleninový), trochu brambor, šalotku, půl deci bílého vína, 4 vejce, máslo, sůl a pepř.

Jak na to?

Na drobno si nasekáme šalotku, kterou dozlatova osmahneme na másle. Přidáme na kousky nakrájené brambory a podlijeme bílým vínem. Chvíli podusíme a potom přidáme vývar. Celou směs vaříme do té doby, než změknou brambory. Ke konci dolijeme smetanu a opatrně přidáme nasekané listy kopřivy. To celé dohromady povaříme jen krátce, abychom neztráceli vitamíny obsažené v kopřivových listech. Na závěr vše rozmixujeme.

Tip: Polévku podávejte se ztraceným vejcem, dozdobenou několika nasekanými lístky s neškodnými chlupy nebo s trochou pažitky.

Mladé kopřivy se hodí i do salátů

Ošetřené listy kopřivy se hodí nejen do polévek, ale přidávají se i do letních salátů nebo jiných pokrmů, jako jsou nádivky. Příjemná a jemná typická chuť se dá velmi dobře kombinovat.