Uncategorized @cs

tipy a novinky na blogu

Martin Riegel

Nebojte se chřestu – teď v sezóně je nejlepší a my Vám poradíme, jak na něj

Konec dubna patří tradičně chřestu. Pokud jste tuto lahůdku ještě neochutnali, je nejvyšší čas. Český chřest je totiž TOP!

Chřestové období je tu!

Sezóna českého chřestu právě odstartovala a rozličné restaurace ve Zlíně začínají nabízet speciální menu a pořádají se i chřestové slavnosti či festivaly. Kupříkladu od 22. 5. do 24. 5. se konají Slavnosti chřestu 2015 v Ivančicích na Brněnsku, kde se můžete kromě připravených chřestových lahůdek těšit i z bohatého gastro-kulturního programu.

V čem je chřest tak jedinečný?

Málokdo dnes ví, že nás chřest proslavil i v zahraničí. Český chřest je totiž známý svojí vysokou kvalitou, někdy bývá dokonce označován jako „bílé zlato“, a získal si svůj věhlas po celém světě. Kromě toho, že skvěle chutná, je plný vitamínů i minerálních látek a má detoxikační účinky. Pomáhá při onemocnění ledvin a močového měchýře, podporuje funkci jater a žlučníku a má blahodárný vliv na nervovou soustavu, srdce i krevní oběh. Preventivně působí proti vzniku nádorů trávicího traktu a říká se o něm, že funguje také jako afrodisiakum.

Tradiční recept – pečený chřest se slaninou

Pokud chcete zelený či bílý chřest připravovat doma, doporučuje pro začátek zkusit klasiku – chřest se slaninou, který můžete jíst samotný nebo ho použít jako přílohu k masu či grilovanému sýru. Připravte si zapékací misku a vymažte ji trochou olivového oleje, troubu mezitím zapněte na 200 °C. Odřežte dřevnaté konce chřestu a každý stonek pečlivě zabalte do plátku slaniny. Jednotlivé balíčky pak dejte do zapékací misky a potřete je trochou oleje. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude chřest měkký (musí ale zůstat pevný a nesmí se rozpadat). Mělo by to trvat asi 10 minut. Po upečení ho můžete servírovat s hovězím, se sýrem nebo ho jen posypat rozsekanou chilli papričkou.

A pokud se vám doma nechce nic kuchtit, stavte se v naší restauraci Uno ve Zlíně, kde vám chřestové speciality jistě zachutnají.